November 2021

Flere små ord med stor betydning - SKAL og BØR

Kender du til "hyg-for-helvede"-stemninger?

Den kan komme snigende, hvis du gør lidt for meget af ting, som du SKAL og BØR, og glemmer at forholde dig til hvad du VIL.

SKAL og BØR er to små ord, som har en stor effekt på vores sprog, på stemninger, på vores selvopfattelse - og på andres opfattelse af os.

Der er selvfølgelig mange ting i hverdagen, som ikke er til diskussion – ting som du SKAL – enten fordi du aftalemæssigt er forpligtet til det, eller fordi fx sociale konventioner tilsiger det.

Du SKAL møde til tiden på dit arbejde. Du SKAL spise for at leve. Du SKAL betale husleje, hvis du vil have et sted bo. Du SKAL bære mundbind og spritte af (lige om lidt).

Der er derimod også mange andre ting, som vi tror vi SKAL eller BØR, men hvor vi reelt har et valg. Og nogle gange undsiger vi os valget ved at gemme os bag SKAL og BØR.

Jeg SKAL nå alt for mange ting i morgen. Jeg BØR få gjort rent inden gæsterne kommer. Jeg BØR få gode karakterer. Jeg SKAL have afleveret notatet i dag, selvom jeg BØR tage hjem til min familie nu.

Spørgsmålet er jo: Hvad VIL du? Har du taget stilling, eller kører du på autopilot? BØR du tage stilling? VIL du tage stilling? Er det lettere at lade være, og hvad er gevinsten ved det i givet fald?

Er du opmærksom på, hvor SKAL’et eller BØR’et kommer fra? Er det noget du selv har fundet på, eller er det nogle ”regler”, som andre har lært dig? Og har du i givet fald taget stilling til, om det er nogle regler, som du VIL leve efter eller ej?

For mig bliver opmærksomhed på valgene højaktuelt i december måned. For i denne højtid kan jeg godt blive helt slugt af mine egne SKAL’er og BØR’er.

Hjemmebag, julekalendere, gaver, arrangementer i alle weekender og forventeligt engageret deltagelse i samtlige klippe/klistre events med ungerne. Der er meget min autopilot siger, at  jeg BØR og SKAL og mange(s) forventninger at leve op til.

Højtiden kræver, at jeg er vågen og opmærksom på, hvad jeg vælger til, og hvad jeg vælger fra. For prisen for mig og mine omgivelser er høj, hvis der er for mange elementer af SKAL og BØR-karakter. Så bliver juletiden sådan lidt ”hyg-for-helvede”-agtig – med alt for meget travlhed, små-irritation og lidt anstrengt julehumør hos små og store.

Så hellere skrue lidt ned for mine ambitioner og rent faktisk have et tempo, hvor alle kan følge med, og hvor vi reelt hygger os med de ting, vi vælger at bruge tiden på. Og ja, nogle gange af det nemmere sagt end gjort. For autopiloten er på fuld speed i juletiden, og for mig er der så kun ét at gøre – træk i håndbremsen og bliv opmærksom på, hvad der foregår.

At være opmærksom på de små ord med den store virkning, er én vej til øget og kontinuerligt fokus på, at du får brugt din tid og dit liv på dét, du i virkeligheden gerne VIL, og ikke kun på dét du har lært, at du SKAL eller BØR.

 

Kontakt mig her hvis du vil se mere på dine SKAL'er og BØR'er...