Er du ven med alle dine følelser?

Følelser kan være noget, vi undgår, fordi de kan virke farlige og smertefulde. Men det er vigtigt at kunne mærke sine følelser, for de giver os vigtige beskeder. Fx giver de signaler, der fortæller os, om vi gør det rigtige, om vi får dækket vores behov og og om vi forbinder os konstruktivt til os selv og andre.

Lytter du efter budskaberne?

Din krop, dine følelser og dine sansninger fortæller dig, hvad du har brug for! Og når du ved, hvad du har brug for, kan du faktisk gøre noget for at imødekomme dine behov. Dine signaler og behov kan handle om helt basale ting, som at du er sulten eller tørstig, at du er træt eller overstimuleret og fx har brug for ro.

Men budskaber fra dit system kan også handle om mere subtile ting, så som om du får sat de rigtige grænser over for fx din chef eller svigermor, eller om du går for meget på kompromis med dig selv. Er der fx god kontakt mellem dig og din partner eller opfanger dit følelsessystem en disharmoni, som forstyrrer i hverdagens trummerum? Hvis ikke du lytter efter din krops signaler, overhører du måske vigtige advarsler om alvorlig overbelastning eller endda sygdom.

Ofte tænker vi ikke så meget over, hvordan vi har det, og hvilke følelser der er på spil i os – det forgår helt instinktivt og nærmest på automatpilot. For det meste er det en fin strategi, for vi skal ikke ”pille navle” hele tiden eller overanalysere enhver mærkning i vores system. Men hvis du aldrig lytter rigtigt efter og tager dine signaler alvorligt, så er det heller ikke så godt.

Som altid handler det om balancer og om, hvorvidt du faktisk har muligheden for at slå autopiloten fra, stoppe op og lytte til hvad der foregår i dig. Kan du skabe en fokuseret bevidsthed og selv skifte gearet alt efter hvad du har brug for. Kun hvis du er opmærksom, har du muligheden for at blive nysgerrig og undersøgende på dine følelser, og på hvad de signalerer til dig.

Nogle følelser er nemmere at være i end andre

Dine følelser er ikke alle lige lette at håndtere. Nogle er nemme at være i, fx når du er glad og i ro og balance. Andre kan være meget svære at være i. Det kan fx gælde for vrede, angst eller sorg. Og nogle gange dækker en følelse over en anden – og her kræver det virkelig opmærksomhed for at forstå, hvad der er på spil. Fx dækker vredesudbrud ikke sjældent for en følelse af ked-af-det-hed, svigt eller skam – men følelsen af vrede er lettere at rumme og udtrykke end følelsen af at være såret.

Den måde vi mærker eller ikke mærker vores følelser, er noget vi har tillært os gennem livet. Det samme gælder ift. hvordan vi reagere eller ikke reagere på følelser. Og derfor skal vi også huske, at alle mennesker er forskellige, og hverken mærker eller reagere ligesom dig når situationer bliver følelsesmæssige.

Hvis du fx er opvokset i en familie, hvor der har været meget vrede, så kan du have let ved selv at vise vrede og synes, at det er meget naturligt at vise vrede eller fx sætte grænser og reagere mod uretfærdighed. Men du kan også være en person, der er blevet skræmt af vreden og derfor har gemt din egen vrede helt væk.

Omvendt kan du være vokset op i en familie, hvor alle (på overfladen) var glade hele tiden, og hvor der ikke var plads til andet end positive varianter af følelserne. Måske var det forbundet med skam at vise sårbarhed eller ikke være perfekt, og måske var det ikke legalt at vise vrede eller trods. Det kan have betydning for, hvordan du selv har det med at rumme og udtrykke fx vrede, sorg eller ikke at være ufejlbarlighed.

Tillad de ubehagelige følelser

Alle følelser bliver altså positivt eller negativt ladet inde i os, alt afhæng og af hvad vi selv er opvokset med. Helt instinktivt er de fleste klienter jeg møder indrettet sådan, at de ikke er så gode venner med de mere ubehagelige følelser. Faktisk forsøger mange at få de svære følelser til at gå væk.

Jeg tror, at ubehagelige følelser, er det moderne menneskes største frygt. Vi søger det nydelsesfulde, bekvemme og ikke mindst det lykkelige liv. Men livet er tveægget. Der hører også et ubehag og en vis portion mistrivsel til. Og det tror jeg, vi er nødt til at blive bedre til at acceptere og lære at leve med – i stedet for at prøve at få det til at gå væk.

Desuden er det sådan, at de svære følelser (desværre) ikke går væk af at blive ignoreret. De sætter sig i stedet i vores system, og kan på sigt gøre os syge og/eller distancerede fra os selv og vores omgivelser. Ikke mindst derfor er det vigtigt at lytte efter dine følelser og din krops signaler.

Følelserne er ikke problemet, men medicinen

Vi kan ikke undgå at have følelser, og den præmis kan vi lige så godt acceptere. I mit univers er følelser ikke problemet. Følelserne er medicinen. Følelserne er kun problematiske, hvis ikke vi vil have med dem at gøre.

Den gode nyhed er nemlig, at når du lærer dine følelsesmæssige reaktioner og mønstre bedre at kende, bliver du mere tryg ved dem, når de viser sig, og du kan derfor slappe mere af sammen med dem. På den måde bliver de ikke så styrende for dit liv, og du bliver bedre til at regulere dem, når de viser sig, og bruge dem konstruktivt i dit liv. På den måde tager du styringen med dine følelser i stedet for, at de tager styringen over dig.

For at nå dertil kræver det dog, at du bruger energi på at lære dine følelser at kende, øver dig i at rumme dem og lade dem være en accepteret del af dig, når de fylder.

Forandringer sker ikke over natten, men selv små tiltag kan virke som store sejre, når du oplever, at det virker. Og når du bliver bedre til at acceptere alle side af dit følelsesregister, vil du opleve en større grad af egenomsorg, mulighed for at kunne regulere dig selv og en større grundlæggende styrke i livet, hvilket netop kan polstre dig, når livet viser tænder.

Hvor starter du?

  • Prøv at observere hvilke følelser du rummer.
  • Hvordan har du det med dine følelser?
  • Er der nogle du kender bedre end andre?
  • Er der nogle du prøver at undgå?
  • Har du nogle favoritter?
  • Er der nogle du gerne vil undersøge mere?

Hvis du vil have hjælp i undersøgelsesprocessen, er du velkommen til at kontakte mig.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *